17 november 33e zondag door het jaar

Inleiding.

Van harte welkom in deze viering.

De lezingen van vandaag richten onze aandacht op

het volharden aan de trouw van onze God.

Zeker in moeilijke tijden waarop het lijkt dat God afwezig is,

wordt ons gevraagd om sterk te staan in ons geloof.

In de grote crises van de wereld lijkt God de Afwezige.

Door te blijven hopen op en uitzien naar zijn koninkrijk dat in deze wereld komt, zullen wij door de crises heen komen en bewaard blijven.

Onze trouw aan God is vaak zo wankel.

Willen we bidden om ontferming.

Openingsgebed

Goede God, wanneer de wereld met leed en rampen overspoeld wordt,

raken wij in angst en twijfel.

Help ons juist dan te geloven dat U er bent.

Wil in het donker ons licht zijn,

wil in onze uitzichtloosheid onze toekomst zijn,

wil in nood onze redding zijn.

Werk God door onze handen

aan de genezing van uw verwonde wereld.

Sta ons met uw liefde bij.

Dit bidden wij U door Christus onze Heer.

Gebed over de gaven.

Goede God, moge dit samen zijn aan uw Tafel ons sterken.

Mogen wij ons verbonden weten met allen die U uitgenodigd hebt.

Dat wij naar elkaar toe groeien door de band van de liefde.

Dit bidden wij U door Christus onze Heer.

Slotgebed

Goede God, uw hebt ons laten delen in de gaven van Jezus:

zijn geestkracht en zijn liefde.

Mogen wij door Hem gesterkt onze opdrachten aan kunnen

om in deze wereld uw vrede te brengen;

om in deze samenleving uw Naam te doen klinken;

om in deze maatschappij te blijven getuigen van uw komend koninkrijk.

Dit bidden wij U door Christus onze Heer.

 

 

 

Overweging

Er is een klimaatconferentie aan de gang in Warschau

Wetenschappers in weerkunde en politici buigen zich over de grote problemen in de klimaatverandering, met name de opwarming van de aarde.

In een zeer emotionele oproep riep de Filippijnse vertegenwoordiger op om zo snel mogelijk tot goede afspraken te komen om de gevolgen van de klimaatverandering te kunnen beheersen. Zojuist was zijn land getroffen door een supertyfoon van ongekende sterkte en met ongekende verwoestingen van steden en dorpen.

Elf miljoen mensen in grote nood: geen voedsel, geen dak boven het hoofd, geen kleding.  Enkele duizenden doden. Een wereldramp. Waar is God in deze ellende?

De economische crisis die door de banken veroorzaakt is schijnt dan tot een einde te komen. Nederland komt langzaam de recessie te boven. Het aantal kleine en persoonlijke crisissen laat zich dagelijks voelen in het leven van gewone mensen.

De rekening van de crisis wordt betaald door de bezuinigingen die het meest voelbaar zijn voor kwetsbare mensen. Chronisch zieken, hoogbejaarden, mensen die afhankelijk zijn van uitkeringen komen in grote moeilijkheden.  Maar ook vitale ouderen zijn al te duur voor deze samenleving. Waar is God in deze ellende?

In de Bijbel staat een boekje van de profeet Maleachi. De profeet klaagt over het moreel en religieus gedrag van het volk. Hoogmoed viert hoogtij. Wij mensen redden het wel zonder God. Wij doen aan zelfredzaamheid en zelfbeschikking. Wij hebben geen God nodig om volwaardig mens te zijn. Mensen – nota bene – naar Gods beeld geschapen weigeren op Hem te willen gelijken. God kan mij gestolen worden.   Overal wordt er boosheid bedreven.   Fraude tot in de hoogste regionen van het bankwezen. Belasting ontduiking door rijke mensen. Misbruik van voorzieningen door velen. Ontwrichting van de samenleving doordat ieder meer voor zichzelf zorgt dan voor het gemeenschappelijk belang. Maleachi die 2500 geleden schreef is nog actueel. Waar is God in zo’n samenleving van hoogmoed en boosheid?

Er komt een dag dat God zal oordelen,zegt de profeet. De mensen van hoogmoed en boosheid zullen er niet meer zijn. Voor hen is er geen toekomst meer. Zij hebben hun loon reeds ontvangen. Maar voor wie trouw zijn gebleven aan Mij, zegt God, zal de zon van gerechtigheid opgaan en met haar vleugels brengt zij genezing.

            Allen die in tijden van crisis trouw zijn gebleven aan mijn verbond, zullen tot hun recht komen en toekomst krijgen. Allen die geleden hebben en verwond zijn geraakt , zullen genezen worden. God zal die mensen kennen en zien die Hem in de tijden van crisis en ellende niet vergeten hebben. Die hebben gebeden: God, wees er ook nu. Die zijn blijven bidden: dat uw Rijk mag komen. Die hebben gesmeekt: uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel. Die hebben gepoogd Gods wil te doen ook toen de crisis op zijn hoogst was.

            Wat betekent Gods wil doen in crisistijd? Het evangelie helpt ons op weg.

Begin eens goed te kijken waar de bron van de ellende zit. Een tyfoon kun je niet tegen houden. Die ontstaan vanzelf. Je kunt je wel beter voorbereiden en je kunt meer schade voorkomen. Ook al kost dat geld. Maar daar doen we niet aan! Om economische redenen worden bossen gekapt. Modderstromen overspoelen de dorpen. Alles wordt weg gevaagd. Maar de vraag: “hadden we het kunnen voorkomen?, blijft klinken.

            De crisis in de economie is veroorzaakt door de hebzucht. Het is gebrek aan moraal. Een gebrek aan beschaving. De crisis is ten diepste een beschavingscrisis.  Om rijk te worden en te blijven zullen anderen slachtoffer moeten zijn. Dat accepteren we als normaal. Solidariteit verdwijnt meer en meer uit de maatschappij.

Oorlogen, natuurrampen en hongersnood zullen – in het groot en in het klein – de gevolgen zijn. De acties voor hulp aan de Filippijnen zijn broodnodig. Maar de voedselbank van Amstelveen en de actie “Mee eten op afstand “ zijn voor mensen hier ook belangrijk.

            Als je de ernst van deze beschavingscrisis ziet, zegt Jezus, blijf dan van Mij getuigen en leef in mijn Geest. Wees mild en vergevingsgezind. Bemoedig de mensen en wijs hen op uitzicht. Stel daden van liefde en wees goed voor elkaar. Verkondig mijn woord in het openbaar en wijs de samenleving de wegen naar vrede. Houd vol bij tegenstand en wees niet bang voor je geloof in Mij en in het Evangelie uit te komen. Al lachen ze je uit en als zullen ze je bespotten in radio en televisie reclames omdat je gelovig bent, blijf trouw aan God en volhard in je overtuiging.

            Waar is God in deze ellende? God is daar waar mensen zijn beeld hoog houden. Waar mensen blijven getuigend dat gerechtigheid en naastenliefde de enig wegen naar vrede zijn. Waar mensen elkaar genezen van de wonden die wij elkaar aandoen. Waar mensen trachten voor elkaar zo goed als God te zijn.

Pastor

God heeft belooft naar ons bidden te horen.

Richten wij ons volhardend tot hem in gebed.

Lector

In de vele crisissen die deze wereld kent

bidden wij om standvastig geloof dat uw koninkrijk in ons midden groeit

en eens komen zal.

Behoed ons voor hoogmoed en boosheid.

Maak ons bescheiden van hart en bereidheid tot dienstbaarheid aan elkaars geluk.

S T I L T E   Laat ons bidden.

Lector

Help ons om sterkt te blijven staan

wanneer tegenslag en verdriet ons over komen.

Wees is in het donker ons licht.

Wees in wanhoop ons uitzicht.

Houd ons gaande op de wegen van vergeving en vrede.

S T I L T E   Laat ons bidden.

 

 

Pastor

Heer God, in donkere tijden willen we uitzien naar U.

Kom ons tegemoet met uw reddende hand.

Maak ons tot instrumenten van uw vrede.