5 september 2021, Startzondag
Overweging zondag 5 september 2021
Met een goede gezondheid en met een blijde gemoed mag een mens genieten. Genieten van het leven. Dan is er energie en draagkracht om alles wat op ons afkomt te kunnen dragen. Want er zijn altijd wel zorgen en verdrietige gebeurtenissen die er om ons heen gebeuren.
We dragen de pijn van de levensomstandigheden en de last van mensen om ons heen mee. Als we zelf lichamelijk of mentaal getroffen zijn, raakt het ons nog dieper. We stoten op onze grenzen en beperkingen. Ermee kunnen omgaan is niet altijd eenvoudig. We kunnen zelfs de moed verliezen. Eenzaamheid kan toeslaan. Het kan zwaar vallen te moeten verder leven met het gemis van iemand of iets dat er niet meer is. Moedeloosheid kan ons dus dan overvallen. We kunnen erdoor vast komen te zitten en opgesloten worden in onszelf.
Op zijn weg ontmoette Jezus veel getroffenen en zieken. Hij ging ze niet uit de weg. Zo ook de doofstomme van vandaag. Door zijn gehoor en verbale beperking kon de doofstomme nog moeilijk participeren in samenzijn en gesprekken. Het bracht deze man op afstand. Hij had er niet om gevraagd. Hoe graag wil een mens niet érbij zijn’ en érbij horen’? Het is het lot van een mens met een beperking. Maar hebben wij dit allemaal niet eens mee gemaakt? Wie heeft nooit eens een geplande activiteit moeten annuleren wegen gebeurtenissen of omstandigheden? Plots kon het niet meer. Zoiets maakt je vleugellam. Het kan voelen als een nederlaag. Voor wie ben je dan nog de moeite of interessant? We hebben dit allemaal de laatste maanden meegemaakt door de Corona. We waren allemaal uit ons dagelijks ritme, alles was en is opeens anders geworden.
Weer even terug naar de doofstomme. De manier waarop hij wordt genezen is bijzonder. Jezus kon het niet uit eigen kracht. Na zijn lichamelijk aanraken staat er expliciet: ”Hij sloeg zijn ogen ten hemel”. Hij wijst ons de richting. De vermelding dat Hij zuchtte wijst op zijn menselijke onmacht. Zoiets overkomt ons ook als we machteloos moeten toezien bij een toestand, waaraan we niets kunnen doen, die ons overvalt, zoals bij een brand, een ongeval, een kwaadaardige ongeneeslijke ziekte, een pijnlijke ruzie, een dreigend faillissement, het verlies van vrienden…We slaken een zucht. Bij Jezus gaat het verder dan die zucht. Rekenend op zijn Vader zegt Hij met vertrouwen in zijn eigen Aramese taal: Effeta, ga open! En het wonder geschiedt. De man kon weer normaal horen en spreken. Meteen verdween zijn isolement. Jezus bracht hem weer in de groep. Hij is meteen een ander mens. Hij herleeft.
Op zoveel manieren kunnen mensen heropleven en herleven. Onderlinge menselijke liefde doet hier in veel goeds. Er gaat weer iets open dat gesloten was. In de coronapandemie maakten we mee hoe mensen, na lange sluiting van winkels en horeca, snakten naar heropening. Mensen kunnen soms gesloten zijn van geest en hart en dat om allerlei redenen. Wie of wat helpt om barrières te openen, barricades los te breken? Christelijk geloof is ook een geloof van verlossing en bevrijding. Jezus zelf is de Verlosser.
Met Pasen was zijn graf open. Ga open, zei Hij tot de doofstomme en zegt Hij tot ieder van ons. We mogen al onze geslotenheid en bekrompenheid aan Hem voorleggen. Zoals bij de doofstomme kunnen het ook anderen zijn die ons bij Jezus brengen. De rol van die anderen blijft vaak op de achtergrond, maar blijkt toch o zo belangrijk. Misschien kunnen ook wij proberen mensen tot Jezus te brengen.
Bij de genezing van de doofstomme is er weer vreugde en moed. Hij hoort weer ergens thuis. Hierbij vervult Jezus meteen de profetie van Jesaja, de eerste lezing. Op zoveel momenten spreken zijn woorden moed en vertrouwen in aan mensen die de moed verloren hadden. ‘Vrees niet’ is een gekend Bijbels refrein. Steeds weer zet ons geloof ons aan tot moed en vreugde.
We wensen elkaar die moed en die vreugde aan het begin van een nieuw seizoen 2021 2022. We mogen zo langzamerhand weer thuis komen bij elkaar met onze vreugde en verdriet, thuiskomen bij Hem, Hij die ons leven doet vervullen met levenskracht en moed.
Amen.