5 april Paaszondag preek pater Tom Buitendijk

Overweging

 

Wij kunnen de lezingen van deze Paaszondag lezen als verhalen uit de krant.

Dan kunnen we ons afvragen of het wel waar is wat er staat.

Maar dan stoten we al gauw op ongerijmdheden.

Waarom zou Maria Magdalena roepen: “ Ze hebben de Heer weggenomen”,

terwijl ze niet eens gaat kijken.

Waarom zien Johannes alleen de zwachtels en Petrus ook nog de hoofddoek?

Zo groot is een grafkamer niet. In één oogwenk heb je alles gezien.

Dan nog iets geks: er worden in het Grieks twee woorden voor zien gebruikt:

Het ene woord is kijken en het andere woord is schouwen.

Kijken en schouwen lopen alle twee uit op zien.

Kijken leidt ertoe dat je de buitenkant ziet.

Schouwen leidt er toe dat je de binnenkant ziet.

Het kijkend zien loopt uit op nadenken over de vraag: wat heeft dat te betekenen?

Het schouwend zien loopt uit op geloven en begrijpen wat je in de Schrift gehoord hebt. De Schrift belooft ons: God blijft trouw aan mensen die zijn wil volbrengen;

trouw aan mensen die zijn zoals God bedoeld heeft. God is een God van levenden en niet van doden. Zijn trouw reikt verder: de doden zullen opstaan en leven.

Het evangelie verhaal neemt ons stapje voor stapje mee op de weg om tot geloven te komen. Een krantenverslag zou ons niet kunnen overtuigen dat Jezus uit de doden moest opstaan. Een in voeren aan de hand van getuigen kan ook ons tot geloven brengen. Maria Magdalena , Petrus en de beminde leerling zijn geen neutrale getuigen. Jezus had voor hen een unieke betekenis.

Maria Magdalena had een liefdevolle relatie met Jezus. Hij had haar bevrijd van boze machten en haar opnieuw in het leven gezet. De dood aan het kruis was voor haar de meeste schokkende gebeurtenis uit haar leven. Wat moet ze zonder Hem!?

Petrus heeft zijn beroep als visser opgegeven om Jezus te volgen. Hij is drie jaar met Hem meegetrokken. Met Jezus heeft hij geloofd in de doorbraak van het Rijk van God in deze wereld. Jezus’ dood was de grootste teleurstelling in zijn leven. Hoe nu verder?

De beminde leerling – wij nemen aan dat het Johannes is – schouwt terug op wie Jezus voor hem was. Hij voelt de liefde van Jezus nog in zijn hart; de hoop die Jezus uitstraalde heeft zijn glans niet verloren ; de levenskracht van Jezus werkt in zijn leven door. De dood heeft de levenskracht van Jezus niet teniet gedaan.

Wat Jezus voor hem betekende, wordt voortaan zijn levensopdracht. Ook hij - Johannes - wil het leven van mensen vernieuwen en sterker maken dan de dood.

Johannes hield niet op Jezus te beminnen en zo overtuigde hij Maria Magdalena en Petrus. Liefde is sterker dan de dood. Het Rijk Gods is voortaan onze opdracht. Wat Jezus voor jou betekent , gaat nooit verloren.

Deze overtuiging van Johannes : wat Jezus voor jou betekent gaat nooit verloren, raakt ook ons. Als wij als neutrale toeschouwers de lezingen vandaag lezen en beluisteren, dan gebeurt er niet zoveel. Als wij de lezingen proberen te verstaan vanuit de betekenis die Jezus voor ons heeft, dan gebeurt er van alles. Dan wordt onze liefde sterker, ons geloof levenskrachtiger, onze hoop verder reikend. Een nieuwe wereld daagt. Welke betekenis heeft Jezus voor ons?

Wij kennen Jezus het best uit de verhalen zoals die in de vier evangeliën staan.

Daaruit komt Jezus te voorschijn als iemand die in alles Gods wil doet.

Jezus is ervan overtuigd dat Gods wil het geluk van mensen is. Vanuit die overtuiging gaat Jezus weldoende rond, geneest hij zieken, drijft hij bozen geesten uit, brengt hij mensen samen tot een gemeenschap, vergeeft hij zondaars, biedt hij hen nieuwe kansen, vertelt hij verhalen en gelijkenissen waarin Gods Rijk aan het licht komt. Vanuit zijn overtuiging Gods wil te doen, staat Jezus zijn tegenstanders te woord, levert Hij zich over aan de handen van de mensen en is Hij bereid te sterven aan het kruis. Petrus getuigt van alles wat er Galilea en in Jeruzalem gebeurd is.

En dan ineens ziet Petrus met Johannes de ommekeer in: God is gaan staan aan de kant van de Gekruisigde. Zijn levenswijze was te kostbaar in Gods ogen om verloren te laten gaan. Jezus was zó ten volle mens vóór en met de mensen dat Hij volkomen Zoon van God is. Zozeer Gods Zoon dat God Hem deed opstaan uit de doden. Hij deelt in Gods Leven. Hij is de Levende. De eersteling van de nieuwe Schepping.

De dood heeft zijn macht verloren en is voortaan geen reële dreiging meer.

In Jezus die de Verrezen Christus is , is de nieuwe wereld zonder dood door gebroken. Van die plotselinge ommekeer is Petrus de getuige. Jezus is opgestaan. In de maaltijden van brood en wijn tot zijn gedachtenis, hebben wij zijn aanwezigheid ervaren. Hij heeft ons de opdracht gegeven zijn daden voort te zetten, zijn Rijk te verkondigen, zijn liefde voor mensen gestalte te geven opdat zij ten volle leven. Deze Jezus die wij nu deze dag in ons midden aanwezig weten is dezelfde Jezus die aan het kruis gestorven is . Nu is Hij de Levende Aanwezige in ons midden is.

Hoe zeer zijn wij geraakt door dit levensverhaal van Jezus? Pas als wij geraakt zijn door het levensverhaal van Jezus kunnen we met de getuigen de volgende stap zetten. God heeft Jezus niet in het dodenrijk achtergelaten. God laat ons deze Jezus als nieuw zien. Hij laat ons Hem zien als de Levende Christus die ons erop uitstuurt om te doen wat Hij heeft voorgedaan.

Onze gehechtheid aan Jezus maakt het mogelijk voor God om ons Jezus te laten zien als de verrezen Christus. Door het werk van Jezus voort te zetten verspreiden wij zijn leven gevende liefde in deze wereld. Op deze wijze is Jezus niet alleen de Verrezen Christus maar meer nog de Verrijzende Christus. Ook nu en morgen, voor altijd. Door ons daadkrachtig geloof kan de levenskracht van de Verrijzende Heer de Schepping vernieuwen. Het wordt dan vol op Pasen. Ik wens u een Zalige en Gezegend Paasfeest.

 

 

Voorbede

 

Pastor Bidden wij dat de verrezen Heer in ons midden op staat

en onze gebeden hoort en verhoord.

 

Lector

Wij bidden U voor de wereldwijde kerk die de Verrijzenis van uw Zoon viert.

Dat de vreugde om de Verrezen Heer ons hart vervult.

Dat wij door Hem opgewekte mensen worden die tegenslag en verdriet kunnen verdragen. Dat in ons het geloof levend wordt dat het leven gòed is en dat leven sterker is dan de dood.   S t i l t e Laat ons bidden.

 

Lector

Wij bidden u voor mensen voor wie het leven zwaar en moeilijk is.

Voor mensen met een wankele gezondheid en voor hen die psychisch lijden.

Voor mensen die arm gemaakt worden en voor hen die lijden aan gebroken relaties.

Dat zij van de Verrezen Heer de kracht ontvangen om òp te staan en hun leven opnieuw aan te pakken. Sterk in hen het geloof dat voor iedereen geluk is weggelegd.

S t i l t e Laat ons bidden.

 

Lector

Wij bidden voor onszelf.

Om gehechtheid aan Jezus en om overgave aan de verrezen Heer.

Om moed ons eigen leven los te laten om Hem te volgen.

Dat ook wij door pijn en strijd heen

eens de voltooiing van ons leven mogen ontvangen uit uw hand.

Maak ons tot moedige en blije christenen. S t i l t e Laat ons bidden.

 

Lector

Voor de zieken in onze kringen. Om beterschap en om overgave aan Gods wil.

Uit dankbaarheid bij een trouwdag. Om sterke liefde en levensvreugde.

Om goede priesters. Dat jongeren zich uitgedaagd voelen om werkzaam te zijn in uw kerk. Voor onze persoonlijke beden die leven in ons hart.

Verhoor al deze gebeden op voorspraak van de H. Anna en de Zalige Titus Brandsma.   

 

Pastor

Heer, onze God, door het vieren van het Mysterie dat het leven sterker is dan de dood en dat liefde alle haat kan overwinnen, worden wij bemoedigd om in deze wereld uw goedheid te verkondigen en uw liefde uit te dragen.

Mogen daardoor vele mensen kunnen opstaan

uit nood en benauwenis en voluit tot leven komen.

Moge de kracht van de Verrezen Christus in ons werkzaam zijn.

Dit bidden wij U door Christus onze Heer.