Nieuwjaarsdag 2015: Elkaar tot zegen zijn

 

Nieuwjaarsdag 2015

 

Van harte welkom op deze eerste dag van het Nieuwe Jaar 2015.

Het is goed om aan het begin van het Nieuwe Jaar Gods zegen te vragen.

Dan kunnen wij het Nieuwe Jaar met hoop en goede moed beginnen.

We zullen dat ook nodig hebben in het Nieuwe Jaar.

De situatie van ons land en van de kerk is niet zonder spanningen en moeilijkheden

Ook in ons persoonlijk leven kunnen we met vreugde en verdriet te maken krijgen;

met succes en met mislukking; met groei en vermindering.

Er liggen taken en opgaven op ons te wachten die veel van ons zullen vragen.

Bij toekomst denken we vaak aan plannen maken; toekomst kan ook betekenen: met open handen en een open hart ontvangen wat op je toekomt.

Op je toekomt van Godswege.

We zullen om 2015 een echt jaar des Heren te maken Gods zegen broodnodig hebben. Daarom breken we op de eerste dag van het jaar het brood van de Heer en delen het met elkaar en reiken elkaar zo toekomst aan.

Ondanks goede voornemens zullen we toch wel eens tekort schieten.

Daarom bidden wij God om ontferming
 

 

 

 

 

 

Overweging

De belangrijkste zin uit het evangelie is vandaag: “Het kind ontving de naam Jezus zoals het door de engel was genoemd.

Want – dat is de reden van die naam - Hij zal zijn volk redden uit hun zonden.Hij zal hen bevrijden van alle kwaad. Hij zal het volk van God het beloofde land in voeren waar zij in vrijheid en vrede leven kunnen. Jezus – Jesjoea – Jozua.

Hij zal alle Bijbelse beloften aan de aartsvaders en aan Mozes gedaan vervullen.

 

          Een moeilijk woord – en niet alleen aan het begin van het Nieuwe Jaar – is het woord zonde. In de Bijbel gaat niet zozeer persoonlijke zonden, maar vooral om algemene, collectieve en maatschappelijke zonden. Ook een samenleving kan zondig zijn. Zo’n samenleving is dan op de verkeerde weg. Maar wel voor vergeving en verbetering vatbaar.Als er in maatschappij gerechtigheid gedaan wordt en iedereen deelt in het goede leven dan zal God zo’n samenleving zegenen en behoeden. Dan laat Hij zijn Gelaat over de samenleving lichten en schenkt Hij ons vrede.

 

Een brandende kwestie in ons land is de sociale samenhang: hoe kunnen mensen met alle verschillen toch in een zinvol verband samen leven? Dat is een zaak voor de politiek. Maar de politiek is toch de weerslag van het denken en tegenwoordig meer nog het voelen van mensen. Denken wij op een gezonde en integere wijze na over de manier waarop wij met mensen en allerlei menselijke instellingen in zorg, onderwijs en arbeid om gaan?

 

Bijvoorbeeld: we vinden de oorlog, de terreur en het geweld in het Middenoosten verschrikkelijk. Zijn we dan consequent? Hoe gaan we om met vluchtelingen uit Syrië? Hoe gastvrij zijn wij dan? Hoe groot is het draagvlak in onze samenleving? Zouden Jozef en Maria en het kind Jezus onderdak bij ons gevonden hebben? Laten we niet te gauw “ja, bij ons wel” zeggen.

 

1 januari 2015 is een datum waarop allerlei veranderingen gaan plaats vinden in zorg voor ouderen en jongeren, in de arbeid en in de geestelijke gezondheidszorg.

Wij weten niet hoe al die veranderingen gaan lopen. Worden we er beter van zoals de regering ons voor spiegelt? Dreigt de hele sociale sector van ons land in elkaar te storten zoals doemdenkers ons doen geloven?

Als mensen van de kerk stellen we ons de vraag: wordt hier bevrijdend gehandeld? Komen mensen tot hun recht? Maar ook: hoe oplettend zijn wij om er voor te zorgen dat mensen juist niet in de knel komen, dat mensen niet vereenzamen, dat mensen juist wèl de hulp krijgen die ze nodig hebben?

 

Het kan best zijn dat het jaar 2015 een keerpunt is in onze samenleving. Het jaar waarin mensen zich meer verantwoordelijk gaan voelen voor elkaar. Het zal ook voor de kerk een uitdaging worden. De diaconale kant van het kerkelijke leven zal versterkt moeten worden. Vrijwillige dienstbaarheid is geen kreet, maar wordt concreter.

Het kan ook zijn dat 2015 een jaar wordt waarin er meer aandacht komt voor de christelijke en gelovige inspiratie. Mensen zullen zich afvragen: waar haal ik de kracht en de moed vandaan om daadwerkelijke in te zetten voor een ander?

Voor ons als gelovigen ligt er de kans om van Jezus te vertellen:

dat hij gekomen is om ons te redden en te bevrijden van wat ons klein houdt en onderdrukt; dat wij ons in ons denken en ons doenoriënteren op de naam van Jezus; dat zijn omgaan met mensen een model is voor onze omgang met mensen.

 

God heeft onze wereld gezegend door ons zijn zoon Jezus te geven.

Hij is voor wie in Hem geloven en naar zijn woorden leven, bron van inspiratie, bron van geluk en zegen, waardoor wij weer anderen tot zegen kunnen zijn.

In Jezus’ geest en gezindheid kan de samenleving nieuw worden.

Zoals onze liefde tot God zichtbaar wordt in onze daadwerkelijke liefde tot naaste, zo zal God zegen over ons komen als wij mensen elkaar tot zegen zijn.

Als wij in elkaar iets van genadevolle goedheid en liefde ontmoeten.

Elkaar tot zegen zijn betekent allereerst dat wij goed van elkaar spreken: bene = goed; dicere = zeggen.

Wanneer wij tot elkaar zeggen: ik weet iets goeds van jou, dan openen we ruimte voor een werkelijke ontmoeting. Dan kunnen we groeien aan elkaar.

Het is onze opgave om in een ander zijn sterke positieve en opbouwende talenten te willen zien. Roddelen, vooroordelen koesteren, en elkaar afbreken is een beschadiging van het samen leven.

We zijn elkaar ook tot zegen wanneer wij ons ervoor inspannen dat een ander tot zijn recht komt; wanneer wij een ander tot waarachtig leven laten komen.

Onze oriëntatie op Jezus kan ons helpen. We hoeven ons de eenvoudige vraag te stellen: wat zou Hij gezegd hebben? Wat zo Hij gedaan hebben? Durf ik het aan Hem te volgen?

 

In oude dateringen vinden we vaak de term In Anno Domini, in het jaar des Heren. Was het vroeger minder problematisch dan nu om de Naam van Jezus er bij te roepen? De mensen van toen waren vermoedelijk niet meer godsdienstig of gelovig dan nu. Toch hadden ze meer het besef dat een samenleving niet zonder geestelijke ondergrond kan. De verharding en verkilling van de samenleving zijn niet los te zien van het verdwijnen van de godsdienst uit het openbare leven. Zonder de naam van Jezus ijdel te gebruiken zullen we de Naam van Jezus meer in verband moeten brengen met het alledaagse leven. Onze samenleving heeft echt een spiritueel draagvlak nodig. Wij die christen willen zijn, dragen daar verantwoordelijkheid voor. Van harte wens ik u een gezond lichamelijk en een gezond geestelijk leven toe in het Nieuwe Jaar. Een zalig en gezegend Nieuwjaar!


Voorbede  

 

 

Pastor        

Goede God, op deze eerste dag van het Nieuwe Jaar richten wij onze voorbeden tot U op voorspraak van Maria, de Moeder van Jezus die ook onze moeder is.

 

Lector         

Wij bidden voor kerk en samenleving in ons land.

Dat de kerk het oog gericht houdt op de samenleving en het goede kan waarderen dat daarin opkomt.

Dat de samenleving luistert naar de kerk en de richting wil zien waarnaar zij wijst.

Moge de belofte van het Rijk Gods beide inspireren. Laat ons bidden.

 

Lector         

Wij bidden om vrede in de landen en volken die te lijden hebben van de gesel van oorlog en terreur.

Dat wij wegen vinden om conflicten op te lossen door gesprek en onderhandelingen.

Dat wij wegen vinden om welvaart en welzijn wereldwijd te bevorderen.

Moge de belofte van een vredige toekomst alle wereldleiders voor ogen staan.           Laat ons bidden

Lector                  

Wij bidden voor de kleine leefwereld waarin wij dagelijks verkeren.                           Dat wij leven in vriendschap en vreugde; dat wij elkaar troostend en helpend nabij zijn ; dat wij elkaar weten te vinden wanneer wij er voor elkaar moeten zijn.             Moge de belofte dat U ons tot zegen bent, wààr worden door onze daden van goedheid en liefde. Laat ons bidden.

Lector                                                                                                                              Wij bidden voor de intenties die leven in onze hart.

                    stilte

Hoor onze gebeden voor onze zieken en bedroefden...                                                Zie ons verlangen naar een hechte gemeenschap...                                                 Help ons ons te verzoenen met onze fouten en tekorten…                                     Schenk kracht aan onze voornemens en pogingen om goed mens te zijn ten dienste van elkaar….                                                                                                              Verhoor onze gebeden op voorspraak van Maria en van Titus Brandsma

Pastor                                                                                                                           Wij bidden voor hen die overleden zijn:                                                                  overleden familie van der Horst; overleden familieleden Rijk, overleden ouders en Gerda Rijnierse die 30 december overleed in de leeftijd van 86 jaar.

Laat ons bidden.

Pastor                  

God, help ons dit nieuwe jaar elkaar tot zegen te zijn,

Amen.