Brandsmaberiichten 20, 14 december - 3 januari 2016

 

 

Brandsmaberichten 20

 

www.titusbrandsmaparochie-amstelveen.nl

www.rkamstelland.nl

www.kerkenamstelveen.nl

 

 

Periode  14  -  28 december  2015

 

19/ 20 december : Vierde Zondag van de Advent

Zaterdag 17.00 uur:      Eucharistieviering                    T. Buitendijk

Zondag   10.15 uur:      Eucharistieviering                    T. Buitendijk

 

Deze zondag staan we stil bij Maria. Zij is in verwachting van haar kind.

Zij gaat naar haar verwante, de oudere Elisabeth die ook een kind zal krijgen. Als de twee vrouwen elkaar begroeten, dan ontmoeten het Eerste en Tweede Testament elkaar. Johannes die leeft van de Belofte van de komende Messias en Jezus die de Messias zal worden.

 

Maandag 21 december om 19.00 uur:

Boetviering ter voorbereiding op het Kerstfeest.

 

Om het kerstfeest te vieren moet je de nodige voorbereidingen treffen. Als je gasten hebt, dan heb je het helemaal druk. Dan vraag je je weleens af: Waar doe ik het voor? Die vraag klinkt als een verzuchting.  Het is de      moeite waard om eens echt en diep op deze vraag in te gaan: waarvoor vieren we Kerstmis? Wat betekent het dat ik een Redder en Bevrijder nodig heb.

 

24 december : Kerstnachtviering met Titus Brandsmakoor

Donderdag 15.30 uur : Klaasje Zevenster

Donderdag 22.00 uur :             Eucharistieviering                    T. Buitendijk

 

Hoogtepunt van iedere viering is de voorlezing van het Kerstevangelie volgens Lucas.  Vooral de zin: HEDEN IS U EEN REDDER GEBOREN,CHRISTUS DE HEER.  Dit heden is niet een ver verleden. Dit heden is het nu van onze tijd.  Er wordt geen weerloos Jezus baby’tje geboren. Aangekondigd wordt: Christus de Heer.  Laten we ons in het leiden van ons leven en in de inrichting van onze maatschappij door Hem de Heer,  gezeggen? Kerstmis is niet het 2015e verjaardagsfeestje van Jezus.

Kerstmis is de uitgestoken hand van God om met Hem een nieuw begin te maken. Als wij het Kerstfeest zo vieren, dan zou de wereld anders zijn.

 

25 december: Hoogfeest van Kerstmis met Titus Brandsmakoor

Vrijdag 10.15 uur:         Eucharistieviering                    T. Buitendijk

 

Jezus werd geboren in Bethlehem, de stad van David. David, een herdersjongen, werd koning van Israel. Hij groeide uit tot de ideale vorst. Uit zijn geslacht zal de Messias komen. Een koning die zich bij de herders thuis voelt. De herders worden de eerste verkondigers dat Jezus de koning van de vrede en de Goede Herder zal worden.

 

26 december: Tweede Kerstdag. H. Stephanus.

Zaterdag 10.15 uur:      Eucharistieviering                    T. Buitendijk

 

Traditiegetrouw zingen we in deze samenzangviering veel kerstliederen. Toch worden we ook gemaand stil te staan bij de gevolgen als we belijden dat Jezus onze Heer is. Als het erop aan komt zullen we hetzelfde lot met Hem delen: de marteldood. Vandaag gedenken we moedige diaken Stephanus die omwille van zijn getuigenis van Jezus als Heer gestenigd is.

 

27 december: H. Familie 

Zondag 10.15 uur:       Eucharistieviering                    T. Buitendijk

 

Misschien moeten we het woord ‘familie‘ en ‘gezin’ niet door elkaar gebruiken. Het gezin van Nazareth was toch een vreemd gezin: Maria, Jozef en Jezus. Een gezin is zelf weer ingebed in families. Het zijn kleine en grotere netwerken waarin mensen leren in relaties met anderen te leven.

Ieder  kind heeft recht op een veilig gezinsverband waarin het zich geborgen weet. Alleen dan kan het uitgroeien tot een evenwichtige volwassene.

Dat geldt ook voor vluchtelingen kinderen zoals Jezus. 

 

31 december:  Oudejaarsavond

Donderdag  17.00 uur   Eucharistieviering                    T. Buitendijk

 

Op deze avond kijken we met dankbaarheid terug op het afgelopen jaar.

En als het jaar niet zo mooi was, dan kijken we terug met droefheid en verdriet. Oudejaarsavond heeft iets weemoedigs. Vooral als je ouder bent, gaat de tijd snel.

 

1 januari: Nieuwjaarsdag

Vrijdag 10.15 uur          Eucharistieviering                    T. Buitendijk

 

Op deze dag vragen we God om zegen over het jaar dat komen gaat. Het is de dag van de Vrede.

Onze bede zal zijn dat in het jaar 2016 die zinloze oorlogen zullen stoppen en dat we gespaard blijven voor terreuraanslagen.

 

2/3 januari: Openbaring des Heren.  Nieuwjaarsreceptie

Zaterdag 17.00 uur:      Eucharistieviering                    T. Buitendijk

Zondag   10.15 uur:      Eucharistieviering                    T. Buitendijk

 

Vandaag vieren we het Tweede Kerstfeest. Jezus openbaart zich als Licht voor heel de wereld. Alle volkeren zullen wandelen in zijn stralend licht. Wijzen uit het Oosten vinden en aanbidden Hem. Zij hebben de duistere macht van Herodes overwonnen en  zijn neergeknield bij de kribbe waarin de Heer der wereld ligt. Knielen wij naast hen neer?

 

Een vitale gemeenschap verzamelt zijn krachten en gaat door….

 

Het  kost mij en u als parochianen heel wat moeite om te wennen aan de gedachte dat ik een nieuwe taak krijg in een parochie in Oss en u daarom ga verlaten. Het voelt bij mij soms een beetje als in de steek laten omdat ik ook wel heel wel in zie dat ik een goede bijdrage lever aan de opbouw en de bloei van deze gemeenschap. Ruim achttien jaar heb ik hier met u samen gewerkt, ben ik met u opgetrokken, heb ik met u lief en leed gedeeld. Het was een goede tijd. 

Nu komt het erop aan om de toekomst onder ogen te zien. Ik aanvaard een nieuwe taak in Oss en ik zal heel vaak terug grijpen op Amstelveense ervaringen. Voor u is het de opgave om samen sterk te staan, bij elkaar te blijven, vindingrijk te worden en vorm te geven aan het kerkelijk leven.  Voorlopig zonder een pastor maar wel met een ( kleiner geworden) pastoraal team.  Het voornaamste wat ik u wil vragen: blijf op uw post en ga door met uw werkzaamheden. Koorleden en dirigent, blijf zingen en spelen! Diaconale medewerkers, blijf feestje organiseren voor de ouderen! Catechesegroep, blijf boeiende en leerzame avonden organiseren!  Bloemengroep, houd de kerk mooi zoals altijd. Lieve mensen blijf samen komen op de vrijdagen en de zondagen! Juist nu is het nodig elkaar te zien, elkaar te inspireren en te bemoedigen. Nu komt het erop aan om Samen Kerk te zijn! Hoe actiever en levenskrachtiger u zich opstelt des te meer zal de bisschop ervan overtuigd raken dat hij een goede pastor voor deze gemeenschap moet vinden.

Het parochiebestuur is op 30 november bij Mgr Jan Hendriks geweest. Hij is  van de ernst  van de zaak doordrongen. Twee vacatures in één parochie vrààgt om aanvulling van het team. 

 

 

Het pastoraal team draagt er zorg voor dat er iedere zondag een viering zal zijn. Pater Ambro Bakker en priesters van elders zullen hierin voorgaan. Ontvang deze mensen even hartelijk als u mij ontvangen hebt. Dan komen ze graag terug. Ook de diakens Paul Koopman en Eugène Brussee zijn beschikbaar voor vieringen. Zij doen het voor U. Zij rekenen op uw aanwezigheid. Blijf dus komen!

 

De locatieraad treft voorzieningen om de zaken zo vloeiend mogelijk te laten verlopen. Ank Jonker, Elly van der Gulik,  Helma Koersvelt, Johan Jongma en Arthur Onderstal hebben zich bereid verklaard een extra handje uit de mouwen te steken. Uiteraard zijn we op zoek naar een heldere taakverdeling. Mocht u uitgenodigd worden een taak op u te nemen, schroom dan niet om “ja” te zeggen. Weet u geroepen een schakel te zijn in de keten, een schakel die nodig is om sterk te blijven. Binnenkort krijgt u een brief met alle veranderen die ingaan per 1 februari 2016

 

Het zal, zeker in de eerste weken, even zoeken zijn om een weg te vinden met elkaar. Dan wil ik u toch laten wetend dat vele gemeenschappen in de kerk van Nederland geen eigen pastor priester hebben. Ook deze gemeenschappen bloeien door allerlei activiteiten te ontplooien die weliswaar geen vieringen zijn, maar die wel ontmoetingen binnen de gemeenschap zijn. Bezoekgroepen voor  ouderen. Catechese aan kinderen. Vrijwilligers voor bewoners van verpleeghuizen.

 

Zelfs wanneer het om vieringen gaat zijn er vele mogelijkheden. Gezamenlijk Rozenkransgebed in de oktobermaand. Meditatieve vieringen in de Vastentijd en de Advent. Wanneer er een pastor priester is, worden vaak beproefde patronen gehandhaafd. Drie ochtendmissen in de week is heel mooi. Het heeft ons niet alert gemaakt op andere soorten vieringen. Nu komen er kansen!

 

Nu moet ik natuurlijk niet doen alsof er een nieuwe bloeitijd voor de gemeenschap aanbreekt.  U zult het moeilijk krijgen nieuwe vormen van gemeenschap te vinden. Ik zal het best wel moeilijk krijgen om elders opnieuw te beginnen, terwijl mijn taken hier nog lang niet af zijn. Maar Jezus  die ons samen roept om Zijn Kerk te zijn heeft nooit gezegd dat het vanzelfsprekend en makkelijk is om samen kerk te zijn. Meer dan voorheen worden we gevraagd er zelf iets aan te doen: kerk zijn is ieders verantwoordelijkheid en iedereen kan er iets toe bij dragen.

Dit is het laatste Brandsma Bericht van 2015 en tevens het laatste dat ik u als pastor van de Titus mag aan bieden.  Ik hoop dat ik u  al die jaren heb kunnen inspireren en informeren.