Brandsmaberichten nr.15 periode 5 - 19 oktober

 

Brandsmaberichten 15

www.titusbrandsmaparochie-amstelveen.nl

www.rkamstelland.nl

www.kerkenamstelveen.nl

Periode   5  – 19 oktober 2015

 

28 e zondag door het jaar 11 oktober

Zaterdag 17.00 uur:       Woord/Communie viering          Werkgroep

Zondag   10.15 uur:      Woord/Communie viering          Werkgroep

Goede meester, wat moet ik doen om het eeuwige leven te verwerven?

Met deze vraag komt een rijke jongeman ( dat veronderstellen we!) naar Jezus toe. Waarom vraagt hij dat? Wie rijk is, heeft al alles. Zou het eeuwig leven aan zijn rijkdom kunnen worden toegevoegd? Als je niets meer te wensen hebt, blijft dat over. Denkt de jongeman ook dat je het kunt verdienen met iets te doen? Is het eeuwige leven de beloning na een prestatie? Maar de jongeman doet niets verkeerd. Hij kan het zo krijgen. Hij hoeft niets te verdienen. Gen betere kandidaat voor de hemel dan hij.

Jezus leek hem liefdevol aan. Met al je rijkdom, met al je burgerlijk fatsoen, met al het keurige nakomen van je religieuze plichten heb je nog nooit iets radicaals gedaan. Geef je bezit aan de armen en kom dan terug om Mij te volgen. De man kwam niet. Het loslaten van je bezit in het geloof  dat je een schat in de hemel hebt, is niet iedereen gegeven. Meer doen dat wij als burgers moeten doen, is moeilijk. Vanuit het geloof en vertrouwen in Gods goedheid zijn er veel christenen die zich inzetten voor vluchtelingen en ontheemden. Gelukkig zijn er mensen die bij Jezus terugkomen om hem te volgen.

 

29 e zondag door het jaar 18 oktober 

Zaterdag 17.00 uur:       Eucharistieviering                     A. Bakker

Zondag    10.15 uur:      Eucharistieviering                     A. Bakker

De apostelen zetten een radicale stap. Zij verlieten huis en haard en volgden Jezus. In de nabijheid van Jezus worden niet alle strevingen en verlangens van mensen opgelost. De apostelen kenden onderlinge twisten en streefden onder elkaar ook wel naar de beste posities wanneer het Rijk Gods zou aanbreken. Alles wat in de samenleving gebeurt, kan ook gebeuren in de gemeenschap rond Jezus.  Ook voor vandaag geldt het: de kerk kent ook in haar eigen gelederen zwakheden, strevingen, ondeugden en machtsmisbruik  zoals die er ook zijn in de samenleving. Maar dan klinkt het woord van Jezus: “Dit mag bij u niet het geval zijn”. Wie groot wil zijn zoekt de onderste plaats; wie belangrijk wil zijn stelt zich dienstbaar op; wie de eerste wil zijn moet de minste durven wezen. Jezus keert alle waarden om. Die ommekeer mee voltrekken kost ons moeite en zal dat blijven doen. Het kan zijn dat je jezelf helemaal moet opgeven om je ware zelf – het nieuwe leven – te winnen. Christen zijn is nooit vanzelfsprekend. Het is altijd een positie willen kiezen waar jij voor een ander dienstbaar kan zijn. Dat leer je niet zomaar even van huis uit. Het is een leven lang oefenen.

 

13 oktober 19.30 – 21.30 uur.  KARMELSTROOM

Thema :  Titus Brandsma, een gids voor onze tijd.

Sanny Brijns OCarm, : Teresa in het leven van Titus Brandsma,

Op 1 oktober 1990 gaf mgr H. Bomers cm aan de gefuseerde geloofsgemeenschap van Carmel en Thabor  de naam van Titus Brandsma. Ook al is de Titus Brandsmaparochie opgenomen in de RK Parochie Amstelland,  de locale geloofsgemeenschap blijft naar deze Nederlandse heilige heten.

Hij was en is en blijft een inspirerend persoon die ons aanspreekt.

Ongetwijfeld zou Titus een van de organisatoren geweest zijn in het 500 e geboortejaar van Teresa. Als emancipator van het katholieke leven hield hij van feesten, congressen, bijeenkomsten van katholieken. Op 10 oktober is het Teresa jaar met feestelijk herdenking van haar 500e geboortedag afgesloten in de Groenmarktkerk van Haarlem.

Op 13 oktober avond wil zuster Sanny Bruijns ingaan op de betekenis van Teresa voor Titus Brandsma. Ook hoe Titus zijn geboeidheid door Teresa omzette in daadkracht. Titus Brandsma leidde een groot vertaalproject waar in de grote mystieken van de Karmelorde toegankelijk werden voor het Nederlands taalgebied.

 

Vluchtelingen

De collecte ten bate van de vluchtelingen heeft € 474,15 opgebracht. Hartelijke dank daarvoor. De bisschoppen van Nederland hebben de regering aangeboden waar mogelijk te helpen. Leegstaande kerkgebouwen komen in het algemeen niet in aanmerking vanwege het gebrek aan voorzieningen. Scholen en kloosters zijn vaak wel bruikbaar.

In Amstelveen staan veel kantoorgebouwen leeg. Mogelijk kunnen die ook dienen als eerste opvang van vluchtelingen. De Caritas van de Parochie Amstelland heeft bij de gemeente geïnformeerd wat wij zouden kunnen doen. Zodra de gemeente zelf een besluit heeft genomen om mensen op te vangen zal de Caritas meer te horen krijgen. Het zou kunnen zijn dat de Caritas binnenkort een beroep op u doet. Natuurlijk kunt u nu al mee doen met de landelijke acties en met organisaties zoals Vluchtelingenhulp Nederland. Financiële steun blijft nodig.

Belangrijker soms dan geld kan uw spreken zijn. De komst van vluchtelingen wordt soms beschreven in een taal die daar niet voor geëigend is. Hun komst is geen tsunami, geen plaag, geen overval, geen overstroming, geen inval, geen vloedgolf, geen ramp die onze natie treft.  Het gaat om mensen die vrede en veiligheid zoeken, die hun toekomst willen opbouwen,die voor hun kinderen willen zorgen. Dat alles kunnen ze in hun eigen land  dat verscheurd is door oorlog en terreur, door honger en ontregeling niet meer vinden.  Wie zou er niet vluchten uiteen brandend huis!

Misschien moet u niet alleen letten op uw eigen taalgebruik en dat van uw kranten,  maar moet u ook andermans taalgebruik weleens corrigeren. Soms is het nodig iemand om iemand zich bewust te laten zijn hoe hij over mensen spreekt. Daar is moed voor nodig.

De komst van veel mensen uit Syrië, Eritrea, Afghanistan brengt best wel problemen mee. Dat sommige mensen angstig worden is best begrijpelijk.

Wanneer wij de vreemde ander ontmoeten dan blijkt dat vaak best mee te vallen. De ander is toch een mens zoals ik ben! 

Veel mensen zijn bang voor de Islam. Wij worden geïslamiseerd, heet het dan. Het beste antwoord is : wees bewuster christen en leef en handel daarnaar. Wie de Heer Jezus volgt in zijn liefde voor mensen, staat stevig in zijn schoenen. Wees niet bang, zegt het Evangelie. Liefde bant alle vrees uit.

 

Vredesweek 2015

In het weekeind van 26/27 september hebben we aandacht besteed aan het vredesdorp Kuron in Zuid Soedan. Het dorp is vijftien jaar gesticht door de  RK bisschop Paride Taban. U hebt dit dorp gesteund met een bedrag van € 107,30 . Namens de Vredesbeweging PAX onze hartelijke dank. Nog eenmaal het goede banknummer:

IBAN NL03 TRIO 0390  5150 00 PAX, Utrecht.

 

 

Moderne Russische Religieuze Kunst

In deze cursus waarin de Russische religieuze kunst van de 19e en 20e eeuw centraal staat, is Inge Wierda onze gids. Zij is kunsthistorica en gespecialiseerd in Russische religieuze kunst. Zij voert ons langs fraaie interieurs van 19e-eeuwse kerken naar het werk van 20e-eeuwse Russische kunstenaars die op meer autonome wijze hun christelijke identiteit tot uitdrukking brengen in hun kunst. Locatie: Titus Brandsmakerk, Westelijk Halfrond 1, AmstelveenKosten: Vrijwillige bijdrage Data:

woensdag  7 oktober en 14 oktober 2015, van 14.00 -16.00 uur
Opgave: Renger Prent, 020-6439418, 06-26260452,

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Oktobermaand Maria maand.  

Ave Maria

 

Wees gegroet Maria wees welkom

jij hebt weet van Gods genade in alle vezels van je bestaan

wees welkom en vertel ons over de engel en de herders en je Kind

jij wordt omkranst door duizend namen,

vertel ons over zijn jeugd zijn lach en zijn traan

alle geslachten prijzen jou zalig

vertel ons over zijn leven zijn mededogen en zijn moed

 

Moeder Gods word jij genoemd de schoonste aller namen

vertel ons over zijn lijden zijn sterven en verrijzen vertel ons

ach, ik kon het weten woorden schieten jou tekort

taal kent altijd grenzen

maar sluit ons in jouw hart en deel met ons alle verhalen

Wees gegroet Maria wees welkom      (  Oeke Kruythof) 

 

Inspiratie-avonden voor jonge mensen

Aan de hand van een Bijbelverhaal of andere religieuze tekst

gaan we met elkaar in gesprek over geloven in deze tijd

en welke verbinding er te leggen is met je eigen leven.

Het gaat dus niet allereerst om kennis van zaken

maar om een open gesprek waarin ieder aan bod komt

en respect is voor ieders eigenheid.

Het is een manier om je eigen geloof te verdiepen en te leren van elkaar.

De groep is op 30ers en 40ers gericht,

stellen of jonge ouders of alleen gaanden,

zowel voor mensen die wat meer kerk betrokken zijn

alsook voor hen die dat niet zijn maar die open staan voor geloof.

 

 

Tweede avond: donderdag 15 oktober 2015 om 20.00 uur

Plaats van samenkomst: Bolestein 598, Amsterdam-Buitenveldert.

Info bij pastor Eugène Brussee, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 4961320.