Brandsmaberichten 8, 13 - 27 mei 2013

Brandsmaberichten  8

www.titusbrandsmaparochie-amstelveen.nl

 

www.rkamstelland.nl

 www.kerkenamstelveen.nl

 

Periode 13 – 27 mei 2013

 

19 mei Hoogfeest van Pinksteren

Zaterdag 17.00 uur : Geen viering.

                                 Sluiting Pinksternovene in de Paaskerk om 19.00 u.

Zondag  10.15  uur : Eucharistieviering met medewerking

                                 van de Taizé muziekensemble.           T. Buitendijk

“De Heilige Geest zal u alles leren”. In de grote afscheidsrede ( Jo.14,1 – 17,26 ) die de evangelist Johannes Jezus in de mond legt is dit een van de beloften die Jezus zijn leerlingen geeft. De Heilige Geest is de Helper die ons iedere keer opnieuw het gebod van Jezus in herinnering brengt. Dit gebod is het gebod van de onderlinge liefde. “Bemin en doe wat je wilt”, zal Augustinus later zeggen. Zo moeilijk te onthouden is dat het gebod van de liefde niet. We hebben de Helper daarvoor niet zo nodig. Maar in het geloven gaat het niet om het weten. Het gaat om het beleven, om de praktijk. En dan is het maar de vraag of wij er iedere keer aan denken dat Jezus ons het gebod van de liefde heeft gegeven. Heel vaak vergeten we ter plekke dat liefde geboden is. Onze ik- gerichte samenleving helpt ons bepaald niet de onderlinge liefde hoog te houden. De “ik doe wat ik wil” – mentaliteit staat recht tegenover “ bemin en doe wat je wilt”.

Zelfs onze inzet voor een ander kan een ego – trekje hebben. “Ik houd zo ontzettend veel van goed doen. De mensen zijn mij zo dankbaar”, zei een heel aardige mevrouw die veel zieken bezoekt. “Maar naar die meneer ga ik niet meer heen. Die is niet dankbaar, die zeurt alleen maar”. Dan is de Helper even nodig om het gebod van de liefde opnieuw te binnen te brengen! In liefde gaat het niet om jou maar om de ander. Het welzijn van de ander is belangrijker dan jouw voldoening. Het kenmerkende van de liefde in Jezus’ geest is de liefde tot de ‘vijanden’, de mensen met wie je niet zo goed overweg kunt. Deze liefde is een opgave waar we telkens weer aan herinnerd moeten worden. In onze samenleving en kerk hebben we de gave van de Heilige Geest nog steeds broodnodig. Van harte wens ik u allen een Zalig Pinksterfeest.

Pinkstercollecte voor de  “Week Nederlandse Missionaris”

Het aantal Nederlandse Missionarissen is niet meer zo groot. Hun leeftijden zijn hoog. Hin behoeften gering. Toch willen zij onder hun broodnodige vakantie ook wat financiële armslag hebben. Onze bijdrage kan hen behulpzaam zijn. Met onze bijdrage kunnen ook jonge missionaire werkers worden uitgezonden.  Jongens en meiden die na hun studie hun handen uit de mouwen gaan steken in een ontwikkelingsland in kerkelijke verband.  Op een andere wijze zetten zij de traditie voort waarin de kerk van Nederland haar bijdrage aan de wereldkerk leverde. In het boekje  “Help de missionaire traditie voor te zetten” kunt u lezen over Prtiha Belle  ( 27) die na haar studie Internationaal Recht werkzaam is voor vluchtelingen in Colombia. Met haat zijn veel jongeren aan de slag voor een veiliger en rechtvaardiger wereld. Katholiek Nederland kan best trots zijn op haar jeugd!

26 mei Feest van de Heilige Drie-eenheid.

Toediening van het Vormsel.

Zaterdag 17.00 uur        Eucharistieviering                     T. Buitendijk

Zondag   10.15 uur       Eucharistieviering en Vormsel   A. Bakker

Op deze zondag zullen 18 jongeren het Vormsel ontvangen: de gave van de Geest. Vanaf nu kiezen ze er bewust voor om leerling van Jezus, om christen te zijn. Ze waren al christen vanaf hun doopsel. Hun christen- zijn werd gevoed bij de Eerste Communie. Doopsel en Eerste Communie waren toch meestal de keuze van de ouders. Het Vormsel is hun eigen keuze. De grote vraag is dan hoe de gave van de Heilige Geest in hen zal uitwerken. Zal die Heilige Geest bijvoorbeeld hun denken over hun toekomstplannen beïnvloeden?

Een jongen die na zijn middelbare school bouwkunde ging studeren, zwaait om naar een Sociaal Pedagogische Hulpverlening. “ Ik werk toch liever met mensen, vooral met jongeren die in de knel zitten”. Een student economie stapt over naar theologie. “De Bijbel geeft een dieper zicht op de samenleving dan de economie”. Zo’n ommezwaai komt toch voort uit inspiratie! Misschien noemen ze het zelf niet de werking van de Heilige Geest, maar vanuit gelovig perspectief bekeken kan het wel zo zijn.

Veel jongeren nemen na hun middelbare school een jaar vrij om met een rugzak op schouders de wereld te verkennen. Ze maken dan ontzettend grote reizen. Ouders staan doodsangsten uit, maar via internetcafés is contact goed mogelijk. Andere jongeren maken een diaconaal jaar of gaan een paar maanden werken in een ontwikkelingssamenwerkingproject. Is dat onder invloed van de Geest? Wie weet?

Hoe de Geest in jongeren werkzaal zal zijn zullen we nooit precies weten. Weten we zelf wel de werking van de Heilige Geest in ons eigen doen en laten? We mogen erop vertrouwen dat jongeren die bewust kiezen voor een leven als christen, mensen van goede kwaliteit worden in onze samenleving. Hun bijdrage zal een verrijking zijn.

Een vaak gehoorde klacht is: “Je ziet ze zo weinig terug in de kerk”. Dat is ook wel zo. Maar de vermenselijking van de maatschappij is toch ook kerkelijk werk. Daar zijn ze gelukkig wel mee bezig. Het is wellicht de taak van de oudere generaties om het kerkelijke leven zolang te koesteren en te bewaren tot er weer ( oudere) jongeren komen die op hun manier weer aansluiting zoeken bij de kerkelijke traditie. Hoe en wanneer? Laten we vertrouwen op de werking van de Heilige Geest in deze achttien jongeren! Welkom aan deze gevormde christenen!

15 mei 14.00 – 16.00 Thomas Müntzer

29 mei 14.00 - 16.00 uur  Maarten Luther

 

Ter voorbereiding op de oecumenische reis naar het land van Luther en Bach ( 5 – 12 juni) willen we ook aandacht  besteden aan de minder bekende reformator Thomas Müntzer. (1490 - -27 mei 1525) was een Duits evangelisch theoloog. Hij brak met de ideeën vanMaarten Luther, die hij aanvankelijk bewonderde. Uiteindelijk riep hij, in tegenstelling tot Luther, op tot daadwerkelijk verzet, met militaire middelen, tegen de feodale onderdrukking. Daarmee plaatste hij zich aan het hoofd van de Duitse Boerenopstand in 1524, die eindigde met de onthoofding van Müntzer in 1525. Het portret van Müntzer stond op het Oost-Duitse5 mark biljet.

Mevr. Marlène Falke- deHoogh is bezig met een proefschrift over deze theoloog. Hij verdient haar inziens meer bekendheid omdat zijn radicale bewogenheid voortvloeide uit een oprechte spiritualiteit. Zijn kritiek op de kerk van zijn dagen heeft actualiteitswaarde. Marlène zal in haar inleiding op 15 mei ons deze figuur naderbij brengen.

Op 29 mei komen we weer samen voor een mooie film over Luther. Een boeiend portret van de jonge Maarten die als monnik in Rome loopt en daar tot nieuwe gedachten komt. Tevens zien we allerlei plaatsen die wij zullen gaan bezoeken.

Ook voor mensen die niet mee kunnen op reis zijn deze bijeenkomsten toegankelijk.  U bent als belangstellenden zeer welkom.

                       

Afsluiting kring Maria op 23 mei 2013

De extra en afsluitende bijeenkomst van de Maria-kring ‘Van twistappel tot oogappel’  o.l.v. Renger Prent wordt gehouden op donderdag 23 mei, van 14 – 16 uur in de Titus Brandsmakerk.

Jaar van geloof: 23 mei 20.00 uur in de Titus Brandsmakerk.

 

Liturgie: is de vernieuwing geslaagd?

 

Het eerste officiële document van het Concilie was de Constitutie over de Heilige Liturgie: Sacrosanctum Concilium.   In Nederland werd de mogelijkheden die deze liturgievernieuwing gaf van het begin af aan ruim gebruikt.  Deze mogelijkheden zijn: het  gebruik van de volkstaal, de Eucharistie wordt  gevierd met het gezicht naar het volk,  het volk is actief deelnemer aan de liturgie in een eigen rol.  In de laatste tien jaar worden deze regels anders geïnterpreteerd dan vijftig jaar geleden. Er komen steeds strakkere richtlijnen en voorschriften.  Met verwelkoming van de nieuwe liturgie is de hang naar de oude liturgie niet verdwenen.  Veel  koren zingen nog graag Latijnse gezangen. Ook in Nederland is er belangstelling voor de Tridentijnse Mis in het Latijn.  Paus  Benedictus XVI verruimde de mogelijkheden om deze  te  vieren in de parochies.  Een vaak gehoorde klacht is dat de liturgie ‘te gewoon’ is geworden en niet meer als ‘ iets heiligs ‘ beleefd kan worden. Daarom de volgende vragen: 

Welke verworvenheden van het Tweede Vaticaans Concilie willen we niet  opgeven?  Hoe vieren wij liturgie als sacrale momenten van ons gelovig leven.

 

Inleider: Drs. Loek Seeboldt OCarm

Welkom vanaf 19.30 uur ; Begin inleiding om 20.00 uur.

Gespreksleider : T. Buitendijk

 

25 mei 2013 om 16.00 uur in de Titus Brandsmakerk

Huwelijksviering voor Rocha Sleiman en Ryan Burgerzorg.

 

 

In de Paaswake heeft Ryan Burgerzorg het Doopsel en Vormsel ontvangen. Nu kunnen hij en Rocha elkaar het Sacrament van het huwelijk toedienen.  Van harte hopen wij dat zij gelukkig worden met elkaar en hun geluk met velen willen delen. In ieder huwelijk worden als aan het begin van de schepping mensen aan elkaar gegeven. Het is de scheppende God die in hun harten de liefde voor elkaar doet ontwaken. Zij zijn twee mooie mensen die door hun huwelijk de samenleving en de kerk zullen verrijken.