Brandsmaberichten nr.19 periode 30 november. - 14 december

 

Brandsmaberichten 19

www.titusbrandsmaparochie-amstelveen.nl

www.rkamstelland.nl

www.kerkenamstelveen.nl

Periode   30 november  - 14 december  2015

6 december : Tweede Zondag van de Advent

Zaterdag 17.00 uur:       Eucharistieviering                     A. Bakker

Zondag   10.15 uur:      Eucharistieviering                     A. Bakker

 

Johannes de Doper is een boeiend figuur. Hij was in ieder geval in staat om Jezus zó aan te spreken dat Hij diens verkondiging doorzette, maar er ook een ander accent aan gaf. De bekering waartoe Johannes oproept, is noodzakelijk. ‘Gods goedheid is groter dan al ons kwaad’, is Jezus’ toevoeging. Niemand valt buiten de liefde van God. Dat geloven betekent gered worden. Geloven vraagt dan wel om een nieuwe mentaliteit.

 

13 december: Derde Zondag van de Advent. Zondag  Gaudete,

Zaterdag 17.00 uur:       Eucharistieviering                     T. Buitendijk

Zondag   10.15 uur:      Eucharistieviering                     T. Buitendijk

“Johannes, wat moeten we doen om in Gods ogen goed te leven?” Het antwoord is: in jouw positie in de maatschappij een integer mens zijn.

Dat klinkt eenvoudig, maar  integriteit vraagt veel van ons. Kun je bijvoorbeeld zeggen dat je je kinderen wilt beschermen tegen alle kwaad terwijl je je ogen sluit voor misdaad en geweld in andere delen van de wereld. Brazilië bijvoorbeeld. Op deze zondag houden we bij de uitgang een collecte voor de Adventsactie Woonboerderij Sitio Shalom nabij Rio de Janeiro.  Christelijk geloof is geen mooie theorie maar daadkracht ten goede.

 

Ons Adventsproject: Woonboerderij Sitio Shalom

Filmmiddag 30 november 14.00 uur

in de De Goede Herder aan de van Boshuizenstraat.

 

Het Adventsproject van  de Parochie Amstelland betreft een woonboerderij voor 32 jongeren die zwaar beschadigd zijn in de samenleving. Al heel vroeg waren zij zonder ouders, leefden zij in een sfeer van geweld en misdaad, kregen geen gezonde voeding en helermaal geen opvoeding.

Wij kunnen ons niet voorstellen wat dat betekent voor een jongere die nog een hele toekomst voor zich heeft. Zo’n leven wordt nooit gaaf en mooi. Gelukkig is er opvang mogelijk.

De film Cidade de Deus, stad van God, uit 2002 geeft een indrukwekkend beeld van de leefwereld van deze jongeren. De film beschrijft het leven in Cidade de Deus, een criminele buurt in het zuidwesten van Rio de Janeiro Dit is een buurt waar je geluk hebt als je ouder dan 16 jaar wordt.


In de film worden vooral de drugshandel en moorden beschreven op mensen die hier leven. Moorden op straat, drugsdealen met kinderen onder de acht jaar, moordende kinderen en kinderen vermoorden; niets is te gek. Hier is geen leven mogelijk.
Buscapé (Raket) wil niets liever dan uit deze buurt weg en fotograaf worden. Alleen weet hij niet hoe hij weg moet. "Wie wil immers een jongen uit de Cidade de Deus aannemen?" Van alle andere personages wordt ook hun leven beschreven, zoals: Zé'tje: Zé'tje is de gevreesde gangsterbaas uit de buurt die via geweld zijn respect verdient. Hij moordde al sinds zijn 10e jaar en heeft er nog altijd lol in. Na een tijdje komt er oorlog met Wortel. Iedereen moet een kant kiezen en dan zijn tegenstander afmaken. Deze oorlog loopt helemaal uit de hand wanneer Raket (Braz. Port. "Busca Pé" = voetzoeker) er letterlijk tussenin staat. In deze film wordt ook het leven van de drugsbazen beschreven. Hun techniek was: Wachten tot de huidige drugsbaas wordt vermoord en dan hun zaak overnemen. De vroege drugsbazen begonnen meestal op hun 12e jaar. ( Bron: Wikipedia)

Het is een indrukwekkende film die ons iets laat zien van de harder realiteit waarin Braziliaanse jongeren opgroeien. Zo’n woonboerderij is voor hen een oase van rust en misschien het begin van een goede toekomst als geslaagd mens.

 

 

1 december om 20.00 uur in de De Goede Herderkerk.

Bijeenkomst van het Parochiebestuur

en de locatieraden van de vijf geloofsgemeenschappen.

 

Twee keer per jaar komen de coördinatoren van de locatieraden samen met het parochiebestuur. De algemene vragen zijn: hoe voegt de locatie zich in het geheel van de parochie? Hoe kan het parochiebestuur de locaties helpen? Welke “producten” leveren de locaties op ten bate van het geheel en hoe kunnen de locaties elkaar op solidaire wijze steunen in de opbouw van de ene parochie Amstelland.

Er zijn al twee belangrijke kerkelijke werkvelden waarin op parochie niveau gewerkt wordt: de Caritas en de MOWA ( Missie Ontwikkeling Amstelland). Met Kerstmis komt het tweede nummer van Spirit uit. We mogen verwachten dat het een mooi Advents- en Kerstnummer wordt.

In de Financiële Advies Commissie ontmoeten de financiële mensen elkaar. Ze zijn een eind op weg om voor de hele parochie tarieven voor kerkelijke / pastorale dienstverlening vast te stellen.

Ook mensen die de pastorale zorg als taak hebben, zijn al samen geweest in twee boeiende bijeenkomsten. Het parochiebestuur zal in die bijeenkomst verslag doen van zijn activiteiten rond de Urbanuskerk van Bovenkerk. Deze kerk zal na ingebruikname een belangrijke kerk worden in de toekomst. Het grootste gedeelte van de parochie woont immers in Amstelland Zuid. De pastorale verzorging verdient extra aandacht in dit belangrijke gebied. Aan de orde zal ook het pastorale personeel komen. Er zijn binnenkort twee full time vacatures in de RK Parochie Amstelland . Het parochiebestuur is in druk overleg met het bisdom. Het wordt dus een belangrijke bijeenkomst. Via de locatieraad kan iedere geloofsgemeenschap op de hoogte gebracht worden.

 

Bezinning in de Advent op woensdag 2 – 9 – 16 december

Het laatste boek van de Bijbel ‘Openbaring’ heeft een grote plaats in de christelijke cultuurgeschiedenis. Boekdrukkunst, beeldhouwkunst, schilderkunst en muziek hebben de verhalen van het boek op vaak schitterende wijze verbeeld en verklankt.

 

15.00 uur: Programma o.l.v. Renger Prent

- Op 2 december komen de afbeeldingen van de prachtige Bamberger Apocalyps aan de orde.

- Op 9 december o.a. afbeeldingen uit het werk van Emile Wachter en Max Beckmann, ook zien we afbeeldingen van de Zwarte Madonna.

- Op 16 december is er aandacht voor de iconografie rond Maria

         

17.00 uur: Vesper

- 02 december ‘De Knecht van de Heer’,

- 09 december ‘De Zoon van de mensen’,

- 16 december ‘De Moeder Gods’.

18.00 uur: Maaltijd.

Opgave nodig. Zie lijst in de kerk.

 

10 december: Bijeenkomst van de MOWA

om 20.00 uur in de pastorie van  de Augustinuskerk.

Op deze avond kijken we naar de activiteiten rond de Adventsactie.

Tevens kijken we vooruit naar het Vastenproject: “Water voor Eritrea”.

Dit project is aangedragen door Eritrese medeparochianen. Wij hopen er met hun hulp een mooi project van te maken.

 

 

Kerstacties van Caritas Amstelland voor daklozen en vluchtelingen.

In het weekend van 19 en 20 december houden wij weer een inzameling van uw gaven voor de meeste kwetsbare mensen onder ons. Uw gaven in natura zijn zeer welkom: houdbare levensmiddelen, toiletartikelen, handdoeken, sokken, ondergoed, enz. Vindt u het bezwaarlijk een pakket te maken, dan kunt ook een enveloppe met geld afgeven.

Op zaterdag 19 december kunt u uw gaven tussen 10.00 en 12.00 uur brengen in de Ontmoetingsruimte. Ook voor en na de vieringen in het weekeind kunt u uw gaven afgeven. De medewerkers van Caritas Amstelland zorgen er dan voor dat alles op zijn bestemming komt. Om praktische redenen hebben we per kerk de volgende verdeling gemaakt:

- De Goede Herder en Titus Brandsma zamelen in voor het Jeanette

  Noëlhuis;

- De Heilige Geest/Urbanus Bovenkerk voor het Harriet Tubmanhuis;

- De Augustinus voor de zusters van Mother Teresa;

- De Urbanus Ouderkerk voor de voedselbank in Diemen.

Het Jeanette Noëlhuis en Harriet Tubmanhuis, beide gelegen in Amsterdam Zuid-Oost, bieden aan vluchtelingengezinnen een tijdelijke opvang, in afwachting van het verkrijgen van een verblijfsvergun­ning. Beide huizen krijgen geen subsidie en zijn geheel afhankelijk van de hulp van vrijwilligers en van giften in geld en in natura.

De zusters van Mother Teresa hebben hun klooster en opvang midden in de Jordaan, vlak bij de Westertoren. Zij bieden elke dag een warme maaltijd aan de daklozen die zich daar in de eetzaal verzamelen. Speciaal met kerstmis proberen ze nog iets extra’s mee te geven als een kerstcadeeautje. Ook zij moeten het hebben van de giften van allen die hun werk willen ondersteunen. Het werk van de Voedselbanken zal bij u allen bekend zijn. Maar: de vraag om hulp neemt daar alleen maar toe, terwijl het steeds moeilijker wordt om aan voldoende etenswaren te komen. Ook daar is steun van de Caritas zeer welkom. Wij rekenen ook dit jaar weer op uw medewerking en kunnen u verzekeren dat alles wat u geeft zeer

goed terecht komt.

Harry van de Grint

Caritas Amstelland.

Besef hoe overdonderend

elke ontmoeting met God altijd is.

Het zet je leven compleet op zijn kop.