Brandsmaberichten nr.17 Periode 2 - 16 november

 

 

Brandsmaberichten 17

www.titusbrandsmaparochie-amstelveen.nl

www.rkamstelland.nl

www.kerkenamstelveen.nl

Periode 2 – 16 november  2015

 

8 november Titus Brandsmazondag

 

Zaterdag 17.00 uur:       Eucharistieviering                     T. Buitendijk

Zondag   10.15 uur:      Eucharistieviering                     T. Buitendijk

In deze viering zal Susan van Driel, karmeliet in Boxmeer voor ons de verkondiging houden. Zij is een kenner van het leven en de geschriften van Titus Brandsma. Wij willen haar van harte welkom heten in onze geloofsgemeenschap.

25 jaar geleden werden de Carmel en Thabor samengevoegd tot een gemeenschap. Als patroon van de nieuwe parochie werd Titus Brandsma gekozen. Nog steeds is Titus voor onze gemeenschap een inspirerend figuur. Wat ons in hem blijft aanspreken is zijn verborgen omgang met God. Hij ervoer God als dragende grond van alles wat hij deed, schreef, sprak. Voor Titus was de Nabije God, ons nabij gekomen in de mens Jezus. Het meest helder komt dat tot uiting in het gedicht uit de gevangenis van Scheveningen: O Jezus als ik u aanschouw. Maar ook al ver daarvoor leefde in Titus het verlangen God als de Nabije te ervaren. Het was zijn Karmelroeping om in dit aardse leven God reeds te smaken. Dat kan alleen door in alle eenvoud voor God open te staan.

Zijn verlangen om God te ervaren werd niet in mindering gebracht op zijn inzet en toewijding aan mensen. Uit zijn levensbeschrijving blijkt dat Titus een ontzettend druk mannetje was. Hij was klein van gestalte, maar hield wel van het grote gebaar. Hij organiseerde graag feesten om het katholicisme te uiten en te bevorderen. Hij was ècht een man van de katholieke emancipatie. Vandaar ook zijn werk voor een katholieke universiteit en voor een katholieke pers. Door al die organisatie heen vergat hij de gewone mens niet. Voor wie een beroep op hem deed had hij alle tijd. Zijn laatste daad voordat hij de gevangenis in ging was een poging om een Armeense vluchteling in ons land te houden. Het voorbeeld van Titus is op vele wijzen actueel

 

 

15 november 33e zondag door het jaar

Zaterdag 17.00 uur:       Woord/Communieviering           P. Koopman 

Zondag   10.15 uur:       Woord/Communieviering          P. Koopman 

In de lezingen van deze zondag horen we spreken over de eindtijd.

Er zijn drie thema’s die telkens terugkeren:

$1-       Er is een tijd van verwarring en verschrikking;

$2-       De Mensenzoon komt om te oordelen en te verzamelen;

$3-       De dag van God breekt aan en alles zal worden voltooid.

Vaak vragen mensen zich af: moet die eindtijd nog komen of leven we al in die eindtijd. Deze vraag klinkt vandaag, maar ook honderd jaar geleden. En ook duizend jaar geleden. Heel de christelijke geschiedenis door is deze vraag gesteld: leven we in de eindtijd? Die vraag gaat nooit over.

Voor wie verlangt naar het Rijk van God - een samenleving van vrede, welvaart en geluk voor allen; een nieuwe samenleving waarin Gods wil gedaan wordt - is ieder tijdsgewricht een eindtijd. Altijd zijn er verschrikkingen van onrecht en onvrede, is er sprake van verwarring; altijd zijn mensen bang voor het onbekende en altijd blijken water vuur en wind onbeheersbare krachten te zijn.

Maar verder dan de dag van vandaag hebben we de Belofte van Jezus dat Zijn Koninkrijk nabij komt. Het komt nabij wanneer wij Jezus navolgen in barmhartigheid, gerechtigheid vredelievendheid. Het rijk Gods glinstert op in het donker waar mensen er in Jezus “Naamvoor elkaar zijn. Iedere dag wordt ons gegeven om vanuit de Belofte te leven. “Het Rijk Gods is midden onder u,” zegt Jezus. De voltooiing van het Rijk ligt in handen van de Vader. Tot aan die dag kunnen wij onze bijdrage leveren.

Eens – God weet wanneer – breekt De Dag aan dat God alles zal voltooien. De Dag van de Heer is de belofte dat de geschiedenis niet zinloos ten einde loopt maar dat het einde van de geschiedenis juist goed zal zijn.

De wegen van mensen lopen niet dood in een niets zeggend zwart gat dat alleen maar NIETS is. Onze wegen lopen uit op een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Onze menselijke levensweg, met al ons vallen en opstaan, loopt uit in God die Alles in Allen zal zijn. Wij hoeven niet bang te zijn voor de toekomst. Christenen zijn moedige mensen die nu al vanuit de toekomst leven. In ons pogen deze wereld meer te doen lijken op het komende Koninkrijk is God in ons vernieuwend bezig.

 

 

Bidden vanuit de Zaligsprekingen.

Heer, onze God,

Maak ons arm van Geest:

ontvankelijk voor wat Gij wilt,

nederig en pretentieloos,

bereid om onze overvloed te delen,

arm genoeg om U en anderen nodig te hebben.

Maak van ons treurenden:

die de pijn van het leven kennen,

die bedroefd zijn omdat onze wereld

nog niet beantwoordt aan u droom

 en omdat er zovelen moeten lijden.

Maak van ons zachtmoedige mensen:

die niet met de ellebogen werken,

die dienen belangrijker vinden dan carrière maken,

die zich verzetten tegen alle vormen van geweld,

die zich inzetten met de moed van de zachtheid.

Maak van ons mensen die hongeren naar gerechtigheid:

die ijveren voor een rechtvaardige wereldorde,

die milder zijn dan door wetten wordt voorgeschreven,

die de mens belangrijker vinder dan de sabbat,

die een voorkeursliefde hebben voor de armsten.

Maak van ons milde mensen:

die één en al goedheid zijn,

die zeventig maalzeven keer vergeven,

die medemensen niet afschrijven,

ook niet als ze gefaald hebben.

( auteur onbekend, uit het Tijdschrift Diakonie en Parochie,

 september 2015 )

 

 

13 november      Dag van de Dialoog

Thema: AANDACHT

Voor de zesde maal doet Amstelveen dit jaar mee met de Dag van de Dialoog. Op diverse tijden en plekken in Amstelveen gaan we met elkaar in gesprek over aandacht. Dit doen we in groepjes van 6-8 mensen onder begeleiding van een gesprekleider die getraind is om een tafel te begeleiden volgens de speciaal voor de Dag van de Dialoog ontwikkelde methode. Dat is belangrijk omdat de dialoog een gespreksvorm is waarin we niet oordelen, maar met belangstelling en een prettige nieuwsgierigheid naar elkaar luisteren. Zo ontstaat een veilige setting waarin de mooiste verhalen gedeeld kunnen worden.

Het thema dit jaar is aandacht. We hebben het druk, er zijn zoveel noodzakelijke, interessante en leuke dingen te doen. Betekent dat ook dat we veel aandacht hebben? Of juist dat we geen tijd hebben om werkelijk aandacht te besteden? Aan iets, aan iemand of misschien wel aan jezelf, je eigen behoeftes?  Aandacht geven en ontvangen, we doen het dagelijks en zijn daarom allemaal ervaringsdeskundigen. Kom jouw ervaringen delen op 13 november!

Graag nodig ik mensen uit  om dit gesprek aan te gaan op vrijdag 13 november van 14.00 – 16.00 uur. U kunt zich hiervoor opgeven bij pastor Tom Buitendijk ( 020 – 6416301). Er is een kundige gespreksleider aanwezig.

Hoe belangrijk aandacht is blijkt uit de folder  “de week van de aandacht “.

Het is een wederzijds proces waaraan mensen zich  kunnen verrijken.

Veel mensen krijgen te weinig aan aandacht.

Dat hoeft niet zo te zijn.

Iedereen die aandacht nodig heeft

kan aandacht ontvangen

door aandacht te schenken

en door aandacht te vragen.

 

Aandacht betekent omzien naar elkaar.