Brandsmaberichten 14 Periode 21 september - 5 oktober 2015

Brandsmaberichten 14
www.titusbrandsmaparochie-amstelveen.nl
www.rkamstelland.nl
www.kerkenamstelveen.nl
Periode 21 september - 5 oktober 2015

 

 

26 e zondag door het jaar 27 september

Zaterdag 17.00 uur: Eucharistieviering T. Buitendijk
Zondag 10.15 uur:    Eucharistieviering T. Buitendijk

Jezus doet een aantal krasse uitspraken zoals je hand afhakken of je oog uitrukken. Dat kunnen we beter niet letterlijk opvolgen. Wat Jezus bedoelt is dat we voor het Rijk Gods alles moeten over hebben. Als je oog je hindert het Rijk Gods te zien dan heb je er niets aan. Als je voeten niet de weg naar het Rijk Gods willen gaan, dan heb je er niets aan. Als je hart naar vrede verlangt, maar bang is zich te openen voor vluchtelingen, vreemdelingen, voor mensen in nood, dan klopt het tevergeefs. Wie niet mee werkt aan de opbouw van het Rijk Gods maakt van deze wereld steeds meer een hel.

 

27 e zondag door het jaar 4 oktober

Zaterdag 17.00 uur: Eucharistieviering T. Buitendijk
Zondag 10.15 uur:    Eucharistieviering T. Buitendijk

Dit jaar zijn er meer echtscheidingen uitgesproken dan vorig jaar, laat een bureau dat cijfers verzamelt, ons weten. Een kwart tot een derde van de huwelijken wordt ontbinden. Naast huwelijken bestaan er meerdere sa-menlevingsvormen. Ook daarin zullen mensen wel uit elkaar gaan. In de Schrift staat dat God aan de eerste mens Adam een hulp geeft die bij hem past. Door Eva wordt de mens Adam tot man. Als man en vrouw maken zij elkaar ten volle mens. Mensen vinden hun geluk in relatie met een ander.
Relaties kunnen schuren en kraken. Ze kunnen ook soms helemaal mis gaan. Toch is dat geen reden om het ideaal op te geven. God brengt mensen tot elkaar. Als mensen zich als aan elkaar gegeven zien, dan kan dat een steeds nieuw aan te boren bron van inspiratie zijn.

 

Nederlandse Bisschoppen roepen op tot hulp aan vluchtelingen

Paus Franciscus heeft zondag 6 september een oproep gedaan aan ka-tholieke parochies en kloosters om onderdak te bieden aan vluchtelingen. De Nederlandse Bisschoppenconferentie zegt: 'Wij willen daar gehoor aan geven.' In de verschillende bisdommen wordt al langer nagedacht over de problematiek rondom vluchtelingen en hoe de R.-K. Kerk hierin kan hel-pen. De bisschoppen zijn blij dat de paus deze problematiek nogmaals nadrukkelijk op de agenda plaatst en zoeken in hun eigen bisdommen contact met regionale organisaties en lokale overheden om te kijken wat er concreet gedaan kan worden en hoe dit kan aansluiten op al bestaande initiatieven.

De bisschoppen roepen de gelovigen op om met paus Franciscus hun hart open te zetten voor de vluchtelingen die naar ons land komen. 'We stimuleren gelovigen om zich te melden voor vrijwilligerswerk bij bijvoorbeeld asielzoekerscentra, waar onder de vluchtelingen vaak behoefte is aan een Nederlandse buddy, die kan helpen de weg te vinden bij Nederlandse instanties. Zo kan het voor bijvoorbeeld christelijke vluchtelingen van grote waarde zijn om met een geloofsgenoot uit Nederland op te trekken.'

Gastvrijheid kan verder op vele manieren worden getoond, ook door men-sen eens uit te nodigen voor een kop koffie, een maaltijd of een gezamenlijke activiteit. Goederen geven kan ook, maar de bisschoppen adviseren daarbij gehoor te geven aan de adviezen van professionele organisaties met betrekking tot wat er nodig is.

 

Collecte op 20 september

De gezamenlijke bisschoppen roepen voor zondag 20 september, aan het begin van de Vredesweek, op tot een kerkdeurcollecte in de parochies waarvan de opbrengst bedoeld is voor hulp aan vluchtelingen in Neder-land en in het land van herkomst. De bisschoppen vragen gelovigen daar-aan royaal bij te dragen, naast een eventuele gift aan Nederlandse hulp-organisaties die zich inzetten voor vluchtelingen. Ook voor de langere termijn zoekt de Bisschoppenconferentie naar mogelijkheden om katholie-ke hulporganisaties op dit vlak te ondersteunen.

Daarnaast wil de Bisschoppenconferentie op korte termijn in gesprek met de landelijke professionele organisaties die de opvang van vluchtelingen in ons land regelen. 'Op deze manier willen we in kaart brengen wat er precies nodig is om een gezin of meerdere vluchtelingen in een geloofs-gemeenschap op te kunnen vangen.'

De Bisschoppenconferentie werkt aan een uitgebreide verklaring over de diverse aspecten van het vluchtelingenvraagstuk en vraagt om gebed voor alle vluchtelingen.
Vredesweek 2015, 20 – 27 september.

Vrede is voor de meeste Nederlanders vanzelfsprekend. Er zijn kinderen die nog nooit iets anders dan oorlog hebben meegemaakt. Er komen wereldwijs steeds meer vluchtelingen. Van hen komt ongeveer 0,1 % naar Europa. In Libanon is één op de vier inwoners een vluchteling; in Jordanië één op de tien.
Ook in oorlogslanden worden initiatieven genomen om tot méér vrede te komen. In Zuid Soedan, ontstaan in 2011, dat nog steeds in oorlog is met het rijkere Noord Soedan heeft bisschop Paride Taban een Vredesdopr KURON gesticht waar mensen van verschillende etnische groeperingen vreedzaam samen leven. Het vredesdorp bestaat nu tien jaar en heeft een positieve uitstraling op een wijdere omgeving. Nog steeds moet het dorp levensmiddelen van buiten ontvangen. De landingsbaan voor vliegtuigjes in aan reparatie toe. Tien jaar vrede in een verscheurd en verschroeid land is een gelukwens waard.

Concreet kan dat :
IBAN NL03 TRIO 0390 5150 000 PAX, Utrecht.

 

Informatie over het sparen van de plastic doppen;
plastic dopjes sparen en - KNGF Geleidehonden

Iedereen heeft ze thuis. Plastic dopjes van bijvoorbeeld frisdrankflesjes of melkpakken. Gooi ze niet weg, maar lever ze in! U ontlast het milieu en steunt zo KNGF Geleidehonden. Aangezien zowel het inzamelen, sorteren als het transport door vrijwilligers wordt uitgevoerd, komt de gehele op-brengst ten goede aan de opleiding van onze geleidehonden. Alle plastic doppen en deksels mogen ingezameld worden. Zoals melk- of yoghurt-pakken,fruitsappakken, pindakaas- en chocoladepastapotten, enz.


Meest gestelde vragen :
Hoeveel doppen zijn er nodig om een hond op te leiden?
De basisopleiding van onze honden kost 5.000 euro. Zo krijgt het hondje in zijn eerste levensjaar een goede basis die onmisbaar is om geleidehond te worden. Alle kosten zijn hierin inbegrepen; te denken aan voer, medische onkosten en professionele begeleiding van het pleeggezin en KNGF-instructeurs. Voor deze basisopvoeding zijn ongeveer 8 miljoen doppen nodig. In de Ontmoetingsruimte komt een doppendoos te staan!

 

"Week van de Aandacht"
donderdag 24 september – zaterdag 3 oktober 2015

Veel mensen krijgen te weinig aandacht.
Dat hoeft niet zo te zijn.
Iedereen die aandacht nodig heeft
kan aandacht ontvangen
door aandacht te geven
en door aandacht te vragen.
Aandacht betekent: omzien naar elkaar.

Coalitie Erbij vraagt van iedere Amstelvener
in de "Week van de Aandacht"


"Doe iets waarmee u een medemens een plezier doet".
Kijk in eigen kring naar mensen om u heen
die meer aandacht kunnen gebruiken.
Nodig hen uit samen iets te doen.
Een kop koffie drinken, een wandeling maken, een gesprek beginnen.
U wordt er beiden een rijker mens van.

Aandacht loont altijd.
Doe het gewoon,
geef wat meer aandacht!"

 

Agenda

22 september Geen ochtendmis om 9.00 uur.
23 september 10.00 uur :  Ouderen rond de Schrift ol.v. Paul Koopman/
26 september 11.00 uur :  Film en Spiritualiteit o.l.v. Gerard Westendorp
29 september 10.00 uur:   Rond het Evangelie o.l.v. Tom Buitendijk
29 september 14.00 uur :  Icoon schilderen o.l.v. Jose van SDante.

 

Raakpunt, Centrum voor Spiritualiteit Amstelveen

De Raakpuntfolder is ruim verspreid. Mocht u er geen hebben, dan liggen er nog exemplaren achter in de kerk. U bent welkom bij alle activiteiten.
Opgave is gewenst. U kunt zich opgeven bij
Gerard Ticheler, 0172 – 430439 ,
of : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.