Brandsmaberichten 12, 29 juni - 20 juli 2015

Brandsmaberichten 12

www.titusbrandsmaparochie-amstelveen.nl

www.rkamstelland.nl

www.kerkenamstelveen.nl

Periode  30 juni – 20 juli 2015

 

5 juli: 14e zondag door het jaar

Zaterdag 17.00 uur:      Eucharistieviering                    T. Buitendijk

Zondag   10.15 uur:      Eucharistieviering                    T. Buitendijk 

 

Jezus treedt voor het eerst op in de synagoge van Nazareth, waar hij is opgegroeid. Hij maakt indruk op de toehoorders. Hij spreekt op nieuwe wijze over God en gebod. Bevrijdend en genezend. Zo kun je graag geloven….. totdat iemand zegt: “He, is dat niet de zoon van timmerman!”

Ineens ebt alle enthousiasme weg. Begrijpen wij hun ergernis? Misschien is het wel een wezenlijke ergernis van ons geloof dat de zoon van een timmerman God is! Met die ergernis moeten we geloven en leven.

 

12 juli: 15e zondag door het jaar.

Zaterdag 17.00 uur:      Eucharistieviering                    T. Buitendijk

Zondag  10.15 uur:      Eucharistieviering                    T. Buitendijk 

 

Jezus die net is afgewezen door zijn stadgenoten gaat moedig verder. Hij zendt nu ook zijn apostelen uit: twee aan twee. Hij geeft hen de opdracht te doen zoals Hij: oproepen tot bekering, boze geesten uit drijven, zieken genezen. Dit alles met de bedoeling mensen tot een nieuwe gemeenschap samen te brengen. De leerlingen mogen allen het hoogst noodzakelijker mee nemen en mogen door niets gehinderd worden. Jezus heeft haast want Hij gelooft en hoopt dat het Rijk Gods dat Hij verkondigt, spoedig in volle glorie zal doorbreken. Wij weten dat die dan nog komende is, maar we weten ook dat het Rijk Gods in ons midden is. Als we echt wensen dat het Rijk Gods gauw doorbreekt, dan moeten wij vandaag zijn bijdrage leveren en niet tot morgen wachten. Wij kunnen delen in die haast van Jezus.

19 juli: 16e zondag door het jaar

Zaterdag 17.00 uur:      Eucharistieviering                    T. Buitendijk

Zondag   10.15 uur:      Eucharistieviering                    T. Buitendijk 

 

Jezus heeft zijn apostelen erop uit gestuurd om het evangelie in woord en daad te verkondigen. Het is hun niet mee gevallen en Jezus nodigt hen uit  om een rustpauze te nemen op een eenzame plaats. Zeg maar: een stil vakantieplekje. Het wordt hun niet gegund. De mensen begrijpen waar Jezus heen gaat en lopen Hem vooruit. Dan tekent Marcus Jezus ten voeten uit met de  woorden: “Jezus ziet de menigte die is als schapen zonder Herder. Hij wordt innerlijk bewogen en krijgt medelijden met hen.” Jezus: getekend als de Goede Herder bij wie een mens altijd terecht kan.

 

 

Princesa Isabel, een stoffig stadje in Noordoost Brazilië

 

Brazilië is een reusachtig groot land. Een van de grootste landen van de wereld. Er zijn veel miljoenensteden zoals Sao Paulo. Die stad telt 16 Miljoen inwoners, ongeveer Nederland. In Amstelveen wonen veel Japanners. De grootste Japanse gemeenschap buiten Japan woont in Sao Paulo. In het Noordoosten zijn er veel minder grote steden, maar wel veel kleine stadjes van zo’n 30.00 – 100.000 inwoners. En om die stadjes liggen veel kleine dorpsgemeenschappen. Zo’n stadje is Princesa Isabel. 350 kilometer het binnenland in gerekend vanaf Recife - Olinda, een stad van twee miljoen inwoners. In Princesa Isabel werken zusters Karmelietessen Missionarissen van Jezus. Zij vormen een kleine congregatie van ongeveer 100 zusters. Hun devies is: “Wij gaan daarheen waar niemand heen wil”. Zij kiezen voor de armste mensen.

In Princesa Isabel werken vijf zusters in het Pastoraat voor Moeder en Kind. Zij bezoeken in het stadje en in de dorpen in de omtrek de moeders met kinderen die zij advies geven over opvoeding, dieet, medicijngebruik, budgettering. Veel vrouwen voelen zich klein en onbelangrijk. Hun leven is saai en uitzichtloos. Ze hebben geen ondernemingslust en zijn passief. Deze vrouwen gaan er naar lopen: sloffend, gebogen, doffe ogen en trage gebaren. Wat de zusters doen is deze vrouwen hun waardigheid terug geven, hen leren rechtop te lopen, initiatieven te ontplooien en vooral hun leven in eigen hand te nemen. De zusters hebben een basisschool opgericht, een handenarbeidatelier, een landbouwschool, een kruidentuin voor natuurmedicijnen, een huis waarin mensen tot rust en stilte kunnen komen en vorming kunnen ontvangen. De zusters brengen léven in het stille stadje en in de dorpen erom heen. Zij zijn ook heel goed in het organiseren van vrijwilligers. De bevolking is zeer jong en via het vrijwilligerswerk van de zusters kunnen er een aantal werk of een opleiding vinden.

 

In 2001 ben ik met pater Cees Bartels de zusters wezen bezoeken. Het was een hartelijke ontmoeting. Vanwege uw gaven bij gelegenheid van mijn 25 jarig priesterfeest heb ik de zusters financieel kunnen ondersteunen. Met uw bijdrage hebben zij veel goeds kunnen doen. Omdat Cees en ik hun enige buitenlandse contacten zijn, deden zij even bescheiden als dringend vaak een beroep op ons. In 2008 heb ik hen wederom kunnen bezoeken en heb ik gezien wat zijn met uw bijdrage hebben kunnen doen. Dit jaar wil ik hen weer gaan bezoeken en hen verblijden met een bedrag om hun werk voort te zetten en uit te breiden. Vanaf 2001 heb ik het fonds “Princesa Isabel” gevormd.Dit jaar 2015 wil ik er voor het laatst heen.

 

Met pater Jacques Hetsen, de pastor van de Portugese parochie O.L.Vrouw van Fatima in Amsterdam, ga ik naar Brazilië We gaan naar Princesa Isabel om de hecht gegroeide band van de zusters met onze Titus Brandsmagemeenschap te verstevigen, om de projecten te bekijken die met uw giften mogelijk zijn geworden, om een kijkje te nemen in de dorpen in de omtrek, om iets te ervaren wat het betekent in de sertao, in de woestijn, te wonen. We vertrekken 20 juli en zijn 5 augustus terug. U zult begrijpen dat wij niet met legen handen willen aankomen bij de zusters. Vandaar dat ik u – zoals de zusters - bescheiden en dringend om een financiële bijdrage durf te vragen. Dat kan door een enveloppe te geven met Brazilië er op. Het kan door een bedrag te storten op:

NEDERLANDSE PROVINCIE KARMELIETEN

NL63 ABNA 0230 1510 35 te Almelo

onder vermelding van fonds Princesa Isabel.

De zuster en ik zullen u van harte dankbaar zijn. Bij dezen wens ik iedereen nogmaals een fijne vakantietijd toe.


Donderdag 16 juli Hoogfeest van Onze Lieve Vrouw van de Karmel

 

 

Bij deze nodig ik u uit voor een vesperviering om 19.00 uur en daarna voor een gezellig samen zijn vanwege Karmelfeest. De geloofsgemeenschap van Titus Brandsma was voorheen een Karmelparochie. De hartelijke en zusterlijke/broederlijke sfeer is zeker niet verdwenen. Raakpunt, Centrum voor Spiritualiteit heeft ook in het seizoen 2015/206 een mooi aanbod. De Karmelbeweging komt hier vaak samen. Karmelstroom  zal ook in de komende periode drie boeiende avonden aanbieden.

 

Na de viering is er koffie met iets lekker. Na de koffie heffen we het glas om elkaar een inspirerend jaar toe te wensen. Het zou fijn zijn als iedereen die dat kan iets mee neemt om bij het glas drinken te eten. Iedereen die zich op enigerlei wijze met de Karmel verbonden weet of er zich toe voelt aangetrokken is van harte welkom. Wilt u zich – liefst schriftelijk – opgeven bij Tom Buitendijk.

 

DVD serie Ons Katholiek Geloof

Onlangs is er een mooie en aanbevelenswaardige Amerikaanse DVD –serie verschenen over het katholiek geloof. Op vele plekken in de wereld is er gefilmd. De serie helpt ons om dieper in te gaan op wat wij als katholieken geloven. Iedere aflevering duurt 50 minuten. We krijgen bij de toelichting prachtige cultuurbeelden te zien uit de hele wereld. De afleveringen zijn ondertiteld. Gedurende mijn afwezigheid wil Arthur Onderstal deze serie aan u vertonen op de dagen dat er anders een ochtendmis is. U bent van harte welkom zelf te komen en uw gasten mee te nemen.

 

Jezus, God en mens tegelijk                 Dinsdag           21 Juli 10.00 uur

Wat leert Jezus ons                             Donderdag       23 Juli 10.00 uur

God als mysterie                                 Vrijdag                         24 Juli 10.00 uur

Leven na de dood                                 Dinsdag           28 Juli 10.00 uur Gebedsleven                                     Donderdag       30 Juli 10.00 uur

Maria, moeder van God                        Vrijdag            31 Juli 10.00 uur.

Ik hoop dat u van zo van deze serie geniet dat u de vier andere afleveringen wilt zien.

 

Zomerprogramma van het Oecumenisch Beraad Amstelveen Noord.

Een uitgebreider programma overzicht ligt op de leestafel in de kapel.

 

15 juli: Bustocht naar Edam en Enkhuizen.

Vertrek om 8.30 uur vanaf het Titus Brandsmaplein.

 

22 juli: Film  “Les Intouchables” om 14.00  uur. In de kerk.

 

29 juli : Dagtocht Utrecht per trein.

10.00 uur koffie en vertrek vanuit de Ontmoetingsruimte.

 

5 augustus: Amsterdamse kerken.

9.45 uur koffie en vertrek vanuit de Ontmoetingsruimte.

 

12 augustus: Afsluiting zomerprogramma met film en maaltijd in de Ontmoetingsruimte  van 15.00 – 19.30 uur.

Opgave bij Tonneke van der Mede of Tom Buitendijk